ABT blog

A

Szerző
Láng József
Adószakértő, ügyvezető
[email protected]

Koronavírus – adó- és számviteli változások

Jelen hírlevelünkben a kormány újabb gazdaságvédelmi mentőcsomagjának az április 21-én megjelent további adózással és számvitellel összefüggő szabályait ismertetjük.

Tisztelt Ügyfeleink! Tisztelt Olvasóink!

2020. április 7-én jelentette be a kormány az újabb gazdaságvédelmi mentőcsomagot, melynek elemeit bejegyzésünkben már mi is ismertettük.

Jelen hírlevelünkben az április 21-én megjelent további adózással és számvitellel összefüggő szabályait ismertetjük.

1. SZÉP Kártya mint béren kívüli juttatás értékhatárainak emelése

2020. április 22-től a munkáltató a munkavállalók egyes alszámláira az alábbi, magasabb összegű juttatásokat utalhatja

  • szálláshelyre 225 ezer helyett legfeljebb évi 400 ezer forintot lehet,
  • vendéglátásra 150 ezer helyett maximum évi 265 ezer forintot,
  • szabadidős szolgáltatásokra 75 ezer helyett legfeljebb évi 135 ezer forintot.

A fentieken túl az éves rekreációs keretösszeg 800 ezer forintra emelkedik.

A 2020.04.22-2020.06.30. között munkavállalói SZÉP Kártya számlákra utalt munkáltatói béren kívüli juttatásokat nem terheli szociális hozzájárulási adó.

*Egy 2020. május 23-ától hatályos kormányrendelet 2020. december 31-ig mentesíti a SZÉP kártyára fizetett juttatásokat a szociális hozzájárulási adó alól.

2. Szociális hozzájárulási adó csökkentése 2020. július 1-jétől

A szociális hozzájárulási adó mértéke 2020. július 1-jétől 15,5%.

A csökkentés vonatkozik a béren kívüli juttatások után a munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási adóra is. A béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások 1,18-szorosa után a kifizető, munkáltató júliustól 15,5%-os szociális hozzájárulási adót köteles fizetni.

A változással kapcsolatban a személyi jövedelemadó alapja a jövedelem 87%-a, ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették).

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás mértéke ugyancsak 15,5 %-ra csökken 2020. július 1-jétől.

3. Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság fizetés nélküli szabadság alatt

A vészhelyzet miatt fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók is jogosultak egészségügyi szolgáltatásra.

2020. május 1-jétől utánuk a munkáltató köteles megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (havi 7.710 Ft) a vészhelyzet fennállása alatt. Azonban a munkáltató kérelmezheti, hogy azt a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig fizethesse meg.

4. Éves bevallások és adófizetési határidők elhalasztása

A 2020. április 22. és szeptember 30-a közötti esedékességű éves társasági adó, KIVA, iparűzési adó és innovációs járulék bevallási és befizetési kötelezettségeknek egységesen szeptember 30-ig kell eleget tenni. A halasztás vonatkozik az ebben az időszakban esedékes előlegbevallásokra is.

A szeptember 30-ig esedékes adóelőlegeket, éves bevallás híján az előző, korábban már bevallott adóelőleg összegében kell befizetni. Az adózó ezen adóelőleg-részlet mérséklését annak esedékessége előtt kérheti, ha számításai szerint a 2020-ban kezdődő adóév adója nem éri el az adóévi adóelőleg összegét.

Helyi adók esetében az adómentességre vonatkozó nyilatkozatok és az előlegmérséklési kérelmek is szeptember 30-ig nyújthatók be.

5. Beszámoló készítési határidő eltolása

A számviteli beszámolók elkészítésére és benyújtására szintén szeptember 30-ig van lehetőség.

6. Halasztási, részletfizetési kérelem

A vészhelyzet időszakában és a vészhelyzet megszűnését követő 30. napig egy alkalommal legfeljebb öt millió Ft összegű adóra igényelhető hat havi pótlékmentes halasztás, vagy 12 havi pótlékmentes részletfizetés. A kérelemben igazolni kell, hogy a vészhelyzet okozta a fizetési nehézséget. Az ügyintézés illetékmentes, az elbírás határideje 15 nap.

A nem természetes személy adózónak és az adó megfizetésére kötelezett személynek a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig előterjesztett kérelmére az őt terhelő adótartozást egy alkalommal, legfeljebb húsz százalékkal, de öt millió forintot meg nem haladó összegben mérsékli, ha az adótartozás megfizetése a kérelmező gazdálkodási tevékenységét a veszélyhelyzetre visszavezethető okból ellehetetlenítené. Az adómérséklés csak egy adónem tekintetében kérelmezhető. Az ügyintézés illetékmentes, az elbírás határideje 15 nap.

7. Adózói minősítés megmarad

A megbízható adózói minősítés a vészhelyzet időszaka alatt, valamint a vészhelyzetet követő 30. napig akkor is megmarad, ha ebben az időszakban végrehajtási eljárás indul a cég ellen, vagy nem teljesíti a max. 500.000 Ft-os adótartozásra vagy az ún. pozitív adóteljesítményre vonatkozó feltételeket, vagy a terhére adókülönbözetet állapítanak meg az ebben az időszakban esedékes kötelezettségek megsértése miatt.

A 100 Mio Ft-nál nagyobb adótartozást felhalmozó adózók is mentesülnek adataik nyilvánosságra hozatala alól, ha ezt a határértéket a vészhelyzeti időszak alatt lépték át.

8. EKAER

A rendelet hatálybalépésétől kezdődően a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig nem kell kockázati biztosítékot fizetni kockázatos szállítmányok esetében sem. A jelenleg az adóhatóságnál nyilvántartott kockázati biztosítékot az adóhatóság haladéktalanul visszautalja. A veszélyhelyzet ideje alatt a korábban engedélyezett útszakasz mentesítés továbbra is érvényes marad.

9. Idegenforgalmi adó felfüggesztése

2020. április 26 – 2020. december 31-ig terjedő időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót nem kell beszedni és megfizetni, de a megállapított adót be kell vallani az adóhatósághoz. Ha a megállapított adó összege 0, akkor bevallást sem kell beadni.

10. Pénztárgépek felülvizsgálata

A pénztárgépek és élelmiszer-automaták kötelező felülvizsgálatát is elegendő a vészhelyzet megszűnését követő 120 napon belül elvégezni.

11. Általános forgalmi adó

Az adóügyekért felelős államtitkár bejelentése szerint az áfa visszaigénylések határideje is lerövidül. Megbízható adózók esetében az eddigi 30 nap helyett 20 napra, míg általános minősítésű adózó esetében a korábbi 75 helyett 30 napra módosul a kiutalási határidő. Az erről szóló hivatalos kormányrendelet azonban még nem jelent meg a Magyar Közlönyben.

Amennyiben a fenti szabályok gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal.

Üdvözlettel:

ABT Treuhand csoport

Megjelent: 2020. április 27. | Témakör:

A fenti összefoglaló tájékoztatás és figyelemfelhívás céljából készült. Bármilyen ebből következő döntés előtt javasoljuk, hogy konzultáljon szakértőinkkel.

Az ABT Treuhand Csoport 2005 óta a NEXIA International tagja. A Nexia International a világ több mint 100 országában működő mintegy 320 független adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szaktudását és tapasztalatát egyesítő, 1971 óta létező hálózat.