ABT blog

A

Jelentősen változnak az online számla adatszolgáltatás szabályai

Jelen hírlevelünkben ismertetjük az online számla adatszolgáltatás elfogadott, 2020. július 1-jén és 2021. január 1-jén hatályba lépő változásait.

Tisztelt Ügyfeleink! Tisztelt Olvasóink!

Jelen hírlevelünkben ismertetjük az online számla adatszolgáltatás elfogadott, 2020. július 1-jén és 2021. január 1-jén hatályba lépő változásait.

Az érvényben lévő szabályok szerint, adatszolgáltatási kötelezettség olyan belföldi adóalany által kiállított számlákra vonatkozik, melynél:

  • az áthárított adó meghaladja a 100 ezer forintot és
  • a vevő magyar adószámmal rendelkező adóalany.

Az adatszolgáltatás kiterjesztése két lépésben fog megvalósulni.

1. lépés - 2020. július 1-től

Eltörlik a 100.000 Ft-os értékhatárt. Így a 2020. július 1 – 2021. január 1. közötti időszakban egy kritérium marad, adatszolgáltatás alá fog esni minden olyan számla, ahol:

  • a vevő magyar adószámmal rendelkező adóalany.

Az értékhatár eltörlésével az adómentes számlák is adatszolgáltatásra kötelezettek lesznek, így a belföldi fordított adózás alá eső, a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel áfa mentes (korábban tárgyi mentes) és az alanyi mentes adózók által kiállított számlák is adatszolgáltatás alá fognak esni.

A 2020. július 1. és 2021. január 1. közötti időszakban még nem terheli adatszolgáltatási kötelezettség:

  • a magánszemélynek kiállított számlákat
  • közösségi ügyletről szóló számlákat
  • és az exportszámlákat.

Ahhoz, hogy a számlakibocsátó teljesíteni tudja adatszolgáltatási kötelezettségét, ismernie kell a vevő adószámát, ebből következik, hogy minden adóalany részére kiállított számlán 2020. július 1-jétől fel kell tüntetni a vevő adószámát, függetlenül annak áfa tartalmától.

2. lépés – 2021. január 1-től 

2021-től az adatszolgáltatás olyan mértékben kiterjesztésre kerül, hogy már csak a kivételeket nevesíti a jogszabály:

Minden számláról adatot kell szolgáltatni, kivéve:

  • azon termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított számlák, melynek teljesítési helye a Közösség másik tagállama, és amely termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás tekintetében az adóalany adófizetési kötelezettségének az Art. távolról is nyújtható szolgáltatásokat nyújtó adózókra vonatkozó különös szabályai szerint tesz eleget.

Ebből következik, hogy az összes számla adatszolgáltatás alá fog tartozni, beleértve:

  • a magánszemélyeknek kiállított számlákat (az adatszolgáltatás nem fogja tartalmazni a vevő személyes adatait)
  • közösségi termékértékesítésről és szolgáltatásnyújtásról kiállított számlákat és
  • az exportértékesítésről kiállított számlákat.

2021-től a NAV az adatszolgáltatások alapján elkészíti az adózók áfa bevallás tervezetét. Ennek részleteit az adóhatóság egyelőre nem publikálta.

Összesítő jelentés (M lap)

Összhangban az adatszolgáltatásokkal, belföldi összesítő jelentés esetén is megszűnik a 100.000 Ft-os értékhatár 2020. július 1-jétől, tehát minden bejövő számlát szerepeltetni kell az összesítő jelentésben, ami alapján az adóalany áfát von le. Az M lapon az áfa mentes számlákat nem kell szerepeltetni.

Az összesítő jelentésben továbbra is a befogadott számlán szereplő teljes adóalapot és általános forgalmi adó összeget kell feltüntetni, attól függetlenül, hogy a számlabefogadó csak részben él adólevonási jogával.

Az adatszolgáltatás teljesítésének szabályai

Az adatszolgáltatás teljesítésének szabályai változatlanok maradnak:

  • a számlázó programmal kiállított számlák esetében az adatokat a számlakiállítást követően azonnal, automatikusan továbbítani kell
  • a kézi számlák esetén, ha az áthárított adó összege az 500 000 forintot meghaladja 1 naptári napon belül, egyéb esetben a kibocsátást követő 4 naptári napon belül kell benyújtani az adatszolgáltatást.

Az adatszolgáltatás nem teljesítése esetén a bírság tételek sem változnak, egyéni vállalkozó esetén számlánként 200.000 Ft, minden más adóalany esetén számlánként 500.000 Ft a kiszabható mulasztási bírság maximuma.

Az adatszolgáltatás kiterjesztése miatt sok új kötelezett lesz, akiknek még nincs kidolgozott rendszerük az adatszolgáltatás teljesítésére, nekik már most érdemes átgondolni, hogy hogyan tudnak majd eleget tenni az új kötelezettségüknek.

Az adatszolgáltatási rendszer kialakításával, módosításával kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal.

Üdvözlettel:
ABT Treuhand csoport

Megjelent: 2020. február 13. | Témakör:

A fenti összefoglaló tájékoztatás és figyelemfelhívás céljából készült. Bármilyen ebből következő döntés előtt javasoljuk, hogy konzultáljon szakértőinkkel.

Az ABT Treuhand Csoport 2005 óta a NEXIA International tagja. A Nexia International a világ több mint 100 országában működő mintegy 320 független adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szaktudását és tapasztalatát egyesítő, 1971 óta létező hálózat.