ABT blog

A
30 év alatti anyák kedvezménye

30 év alatti anyák kedvezménye

Blogbejegyzésünkben a 30 év alatti anyák kedvezményét ismertetjük.

Tovább bővült a családi adókedvezmény rendszere, a tavaly bevezetett 25 év alatti fiatalok adókedvezménye után január 1-jei hatállyal lépett életbe a 30. életévüket be nem töltött, gyermeket vállaló nőkről szóló kormányrendelet.

Három éve a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák számára jelentős könnyítést hozott a személyi jövedelemadó alóli mentesülés. Az új intézkedés ismét az édesanyákat segíti – a 30 év alatti anyák szja-mentességet kapnak –, azonban ne igyunk előre a medve bőrére, ha éppen nemrég született csemeténkkel a karunkban olvassuk a bejegyzést: a kedvezmény bizonyos feltételhez kötött.

A kormányrendelet szerint a fiatal édesanya számára az adókedvezményre való jogosultság a magzatára, vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekére tekintettel 2022. december 31-ét követően nyílik meg.

Ennek értelmében csak az a 30 év alatti nő részesülhet a kedvezményben, akinek 2023. január 1-jén vagy azt követően született gyermeke vagy fogadott örökbe gyermeket.

De mi van akkor, ha a 30 év alatti nő a 25 év alatti fiatalok adókedvezményére is jogosult?

A jogosultság legkorábban a 25. életév betöltésének hónapját követő hónapban indul és a kedvezmény addig a hónapig érvényesíthető, amíg az anyuka a 30. életévét be nem tölti.

A kedvezmény mértéke – mennyi az annyi?

A kedvezmény pontos összege a KSH nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetek statisztikái alapján kerül meghatározásra. Ennek 2023-ban érvényes mértéke jogosultsági hónaponként 499 952 forint adóalap-kedvezmény, ami ténylegesen 74 993 Ft adómegtakarítást jelent havonta.

Milyen jövedelem esetén érvényesíthető a kedvezmény?

A kedvezmény az összevont adóalapba tartozó bérnek minősülő jövedelemre, a nem önálló tevékenységből és bizonyos önálló tevékenységből származó jövedelmekre – érdemes kiemelni a vállalkozói jövedelem szerinti adózást választó egyéni vállalkozó vállalkozói kivétjét, átalányadózást választó esetén az átalányban megállapított jövedelmet és a mezőgazdasági őstermelő jövedelmét – terjed ki.

Könnyítést jelenthet az is ezen nők részére, hogy amennyiben felsőoktatási tanulmányaik alatt, vagy a diploma szerzést követő két éven belül hozzák világra – amennyiben az 2023. január 1-je, vagy később -, vagy fogadják örökbe a gyermeküket, a fennálló diákhitel-tartozásuk száz százalékának megfelelő összegben vissza nem térítendő gyermektámogatás formájában is részesülnek.

Adókedvezmény kedvezmény hátán – hogy is van ez?

Érvényesítési sorrendben a kedvezmények így követik egymást a személyi jövedelemadóban:

  • Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  • 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  • 30 év alatti anyák kedvezménye
  • Személyi kedvezmény
  • Első házasok kedvezménye
  • Családi kedvezmény

Értelemszerűen a 25. év alatti kedvezmény igénybevétele kizárja a 30 év alatti anyák kedvezményének igénybevételét.

Érdemes már év elején kitölteni a családi kedvezmény (és járulékkedvezmény) érvényesítésére szolgáló nyilatkozatot akkor is, ha jogosultak vagyunk a 30 év alatti édesanyák kedvezményére és emiatt az adóelőleg-alapunk nullára csökkenne, mert a családi kedvezményt járulékkedvezményként is igénybe vehetjük, ha az éves jövedelem a fenti határérték alatt marad.

Az adott kedvezmény igénybevételét a kifizető vagy a munkáltató részére adott adóelőleg-nyilatkozaton kell jelezni. Az adóelőleg-nyilatkozatok elektronikus módon az ONYA rendszerben is beküldhetőek.

Megjelent: 2023. január 10. | Témakör: Adózás

Szerző
Gerencsér Bianka
Munkatárs, ÁFA szolgáltatások
[email protected]

A fenti összefoglaló tájékoztatás és figyelemfelhívás céljából készült. Bármilyen ebből következő döntés előtt javasoljuk, hogy konzultáljon szakértőinkkel.

Az ABT Treuhand Csoport 2005 óta a NEXIA International tagja. A Nexia International a világ több mint 100 országában működő mintegy 320 független adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szaktudását és tapasztalatát egyesítő, 1971 óta létező hálózat.