ABT blog

A

Szerző
Gálfy Lívia
Adótanácsadó menedzser
[email protected]

2019-es ÁFA változások

Az előző évhez hasonlóan idén is már az év derekán sor került a jövő évi adótörvények módosítására. Közeledve az év vége és a kötelező alkalmazás kezdő időpontja felé, felelevenítjük a 2019-re érvényes legjelentősebb változásokat. Az ettől eltérő hatályba lépést külön jelezzük.

Az előző évhez hasonlóan idén is már az év derekán sor került a jövő évi adótörvények módosítására. Közeledve az év vége és a kötelező alkalmazás kezdő időpontja felé, felelevenítjük a 2019-re érvényes legjelentősebb változásokat. Az ettől eltérő hatályba lépést külön jelezzük.

Utalványok

A 2016/1065/EU irányelvvel összhangban a magyar áfa törvény is módosult az utalványok tekintetében. Az irányelvre az utalványok eltérő megítélése miatt volt szükség.

Bevezetésre kerül az egycélú, ill. többcélú utalvány fogalma. Egycélú utalvány az, amiről előre tudható, hogy milyen termékre, szolgáltatásra vonatkozik, illetve előre ismert ennek adókulcsa. Többcélú utalvány fogalmába tartozik minden egyéb utalvány, ami nem egycélú utalvány.

Az új szabályok szerint az egycélú utalvány minden egyes értékesítésekor felmerül az áfa fizetési kötelezettség, ami az utalvány tárgyát terheli. Beváltáskor már nem merül fel azonban áfa fizetés, ha a kibocsátó egyben a beváltó is. Ha nem a kibocsátó váltja be az utalványt, akkor ő a kibocsátó felé végez a beváltással egyidejűleg értékesítést.

Nem kérhető vissza a korábban megfizetett adó akkor sem, ha az egycélú utalványt nem váltják be. Ez a lényeges változás a korábbi jogértelmezéshez képest, ugyanis eddig az utalványok után csak beváltáskor fizették meg az áfát. Ha ez nem történne meg – vagyis nem valósul meg termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás -, az akkor is bevétel a költségvetés számára.

Elektronikus úton nyújtott szolgáltatások

Az EU valamelyik tagállamában letelepedett nem adóalanyok részére, elektronikus úton nyújtott szolgáltatások esetén nem azonnal keletkezik az adókötelezettség a vevő tagállamában, hanem – a távértékesítéshez hasonlóan – csak a 10.000 EUR-os (ebben az esetben 3.139.600 Ft) határérték átlépésekor. Természetesen választható, hogy a határérték alatt is a megrendelő tagállamában fizessen áfát az adóalany.

Ez a rendelkezés már év közben hatályba lépett, érvényes 2018.07.26-tól.

Adókulcsváltozás

2019-től 5%-os adómérték alá tartozik a tej. Pontosabban a teljes tej vagy a részben vagy teljesen lefölözött tej.

Exporthoz kapcsolódó szolgáltatás

Mentes az adó alól az exportált, illetve meghatározott vámeljárások alatt álló termékhez közvetlenül kapcsolódó szolgáltatás (fuvarozás, rakománykezelés, vámkezelés, stb.), ebben nincsen változás. A változást az jelenti jövő év elejétől, hogy a szolgáltatás adómentességének további feltétele, hogy a szolgáltatást az exportot megvalósító felé nyújtsák.

A módosítás az Európai Bíróság döntési gyakorlatából fakad (pl. C-288/16 eset), mivel több esetben is olyan döntésre került sor, hogy nem elegendő az adózónak az exporthoz vezető folyamatban részt vennie, szolgáltatását annak a személynek a részére kell nyújtania, aki az exportáruk feladója vagy címzettje.

Adóalannyá válás előtti beszerzések

Tevékenységet kezdő egyéni vállalkozók és külföldi áfa regisztráltak visszamenőlegesen érvényesíthetik adólevonási jogukat, nem szükséges a visszamenőleges regisztráció, ha az adólevonási jog nem régebbi, mint bejelentkezést megelőző év, illetve ha az adózó a levonási jogot első bevallásában érvényesíti.

Ha a levonási jog korábban keletkezett, mint a bejelentkezését évét megelőző éve, akkor már visszamenőleges regisztrációra lesz szükség, abból fakadóan, hogy a folyó bevallásban csak a tárgyévben vagy az azt megelőző évben keletkezett levonható adót lehet szerepeltetni.

Ez a szabály csak a levonási jogot érinti, korábban keletkezett fizetendő adó esetén továbbra is visszamenőleges regisztráció szükséges.

Viszonosság az adó-visszatéríttetési eljárásokban

Jelenleg viszonosság az alábbi államokkal áll fenn:

  • Liechtensteini Hercegség,
  • Svájci Államszövetség,
  • Norvég Királyság.

Így ezen államok vállalkozásai jogosultak a Magyarországon történt beszerzéseik után az áfa visszatéríttetésére, illetve a magyar vállalkozások jogosultak a fenti tagállamokból az áfa visszatéríttetésére, - természetesen az egyéb törvényi feltételek teljesülése esetén.

2019. január 1-től a viszonossági kör Szerbiával bővül. A továbbiakban várható még Törökország felvétele a sorba, amint lefolytatták a szükséges eljárásokat, és a pénzügyminiszter határozatban teszi azt közzé a Magyar Közlönyben. Így a pontos dátum még nem ismert.

VTSZ/SZJ számok

2019.7.1-től a 2018.1.1-én hatályos VTSZ és Teszor besorolást kell alkalmazni. Addig a 2002. évi besorolások vannak érvényben.

Belföldi fordított áfa

Helyre áll a régi rend a munkaerő kölcsönzés tekintetében. A továbbiakban nem lesz általános érvényű a fordított adózás minden fajta munkaerő kölcsönzésre, hanem csak az építési, szerelési tevékenységhez kapcsolódó munkaerő kölcsönzésre. Ez a rendelkezés csak 2021-ben lép életbe, ezzel harmonizálva a magyar törvényt az EU-s irányelvhez. Ennek következtében egyenes adózás alá fog esni az iskolaszövetkezet és a közérdekű nyugdíjas szövetkezet szolgáltatása is.

A későbbiekben megszűnik a fordított adózás az alábbi termékek esetében is:

  • üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jogok,
  • a törvényben nevesített mezőgazdasági termények,
  • a törvényben felsorolt vas és acéltermékek esetében.

A jelenleg érvényes hatályba lépés: 2022.7.1. A fenti termékek fordított adózás alóli kikerülésével egyidejűleg az ezzel kapcsolatos adat¬szolgáltatás is megszűnik, ezekről a tételekről már nem kell majd nyilatkozni az áfa bevallásban.

A fenti változásokat a hatályos törvényekben már kihirdették. Érdemes azonban figyelemmel kísérni, hogy lesznek-e további változások, mivel még elegendő idő áll rendelkezésre január 1-ig, hogy az esetleges új szabályok végigmenjenek a törvényhozási folyamaton és életbe lépjenek.

Megjelent: 2018. október 16. | Témakör: AdózásAdózás