ABT blog

A
Adóhatósági figyelmeztetés a termékdíj-kötelezettségek teljesítésére

Adóhatósági figyelmeztetés a termékdíj-kötelezettségek teljesítésére

A NAV kigyűjtötte, és elektronikus tárhelyükön keresztül értesítette azon társaságokat, akik a 2020-as naptári évben termékdíj köteles termékek forgalmazásában érintettek voltak, ám nem nyújtottak be erre vonatkozóan bevallást. Bejegyzésünkben ismertetjük a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény legfontosabb alapelveit.

Tisztelt Ügyfeleink! Tisztelt Olvasóink!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hivatalos tájékoztatása szerint elvégezte a környezetvédelmi termékdíjban érintett ügyfelek 2020-as naptári évre vonatkozó adóhatósági elemzését. Az elemzés keretében az adóhatóság kigyűjtötte azon társaságokat, akik a 2020-as naptári évben termékdíj köteles termékek forgalmazásában érintettek voltak, ám nem nyújtottak be erre vonatkozóan bevallást. Ezek a társaságok értesítőlevelet kapnak majd elektronikus tárhelyükre.

Az értesítőlevélben a NAV részletes tájékoztatást nyújt a termékdíj-köteles termékek köréről, a termékdíj-kötelezettségről, továbbá – az adott társaságra vonatkozó elemzés eredményének fényében – a NAV felkéri a társaságot a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos nyilvántartásai felülvizsgálatára és az esetlegesen felmerült mulasztás pótlására.

A 2020-as naptári év vonatkozásában a bejelentésre a „20TKORNY”, míg a bevallásra a „20KTBEV” nyomtatvány szolgál, melyeket a szokott módon elektronikus úton kell benyújtani (természetesen korábbi évek bejelentései, bevallásai is pótolhatók).

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény a 2011-es bevezetése óta jelentősen átalakult. A jelenlegi szabályozás legfontosabb alapelvei az alábbiak:

  • a termékdíjfizetés a megjelölt környezeti terhelést okozó termékekre (pl. akkumulátor, gumiabroncs, kenőolajok, elektronikai eszközök, reklámhordozók, irodai papír), valamint a termékek csomagolására terjed ki;
  • a termékdíjat a termékdíj-köteles termék első belföldi forgalomba hozójának, saját célú felhasználójának vagy készletre vevőjének kell megfizetnie többnyire a termék tömegére megállapított díj alapján (bizonyos esetekben átalányfizetésre is van mód);
  • a termékekről nyilvántartást kell vezetni, melyhez szükséges a termékek pontos beazonosítása (különösen csomagolóanyagok esetében fontos a részletes elemzés funkció és anyagösszetétel szerint, mivel az azonosítás egy speciális kódrendszer alkalmazásával történik);
  • a negyedéves bevallás és befizetés esedékessége a negyedévet követő hónap 20. napja;
  • a termékdíjkötelezettség a Magyarországon regisztrált külföldi vállalkozásokra, és esetenként olyan cégekre is vonatkozik, melyek a díjköteles terméken nem szereznek tulajdonjogot, csupán a lebontott csomagolóanyagot kezelik (pl. logisztikai szolgáltatók). Fontos kiemelni, hogy az adóhatóság állásfoglalása alapján a COVID-ra tekintettel bevezetett kiskereskedemi adó miatt regisztrációs kötelezettsége van Magyarországon minden olyan külföldi cégnek, amely magyar vevők felé távértékesítést végez – akkor is, ha áfa-kötelezettségét egyébként az OSS rendszerben külföldön teljesíti. Ezekre a cégekre a termékdíj-kötelezettség is vonatkozik.

Amennyiben a környezetvédelmi termékdíj kapcsán további kérdése lenne, vagy bizonytalan abban, hogyan kell a bejelentési, vagy a bevallási kötelezettségét – akár visszamenőleg is – teljesítenie munkatársaink készséggel állnak az Ön rendelkezésére!

Megjelent: 2021. október 19. | Témakör: Adózás

Szerző
Cseuz Ákos
Adótanácsadó menedzser
[email protected]

Szerző
Láng József
Adószakértő, ügyvezető
[email protected]

A fenti összefoglaló tájékoztatás és figyelemfelhívás céljából készült. Bármilyen ebből következő döntés előtt javasoljuk, hogy konzultáljon szakértőinkkel.

Az ABT Treuhand Csoport 2005 óta a NEXIA International tagja. A Nexia International a világ több mint 100 országában működő mintegy 320 független adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szaktudását és tapasztalatát egyesítő, 1971 óta létező hálózat.