ABT blog

A

Európai Unió Bírósága: az EU-USA közötti adattovábbítást lehetővé tevő Privacy Shield érvénytelen

Az Európai Unió Bíróságának Schrems II. ügyben hozott ítélete lényeges változásokat hozott nemzetközi adattovábbítás gyakorlatában, amely alapján felül kell vizsgálni az EU-n kívüli adattovábbításokat!

Tisztelt Ügyfeleink! Tisztelt Olvasóink!

Jelen hírlevelünkben a Privacy Shield érvénytelenítésével járó, valamint az általános adatvédelmi kikötések alkalmazására vonatkozó főbb követelményeket foglaljuk össze.

Az EU-n kívüli adattovábbításokat lehetővé tevő két leggyakoribb garancia eddig az adatvédelmi pajzs (Privacy Shield) és az általános adatvédelmi kikötések voltak.

Az Európai Unió Bírósága érvénytelenítette az adatvédelmi pajzsot, azonban az általános adatvédelmi kikötések eddigi szabályait érvényesnek ítélte bizonyos plusz feltételekkel.

Pontosan mely vállalkozásokat érinti a Privacy Shield érvénytelenítése?

  • Azon vállalkozásokat, akik a Privacy Shield, mint megfelelőségi határozat alapján továbbítottak adatokat az USA-ba.
  • Azokat a vállalkozásokat is, akik általános adatvédelmi kikötések alkalmazásával adatfeldolgozóknak továbbítottak adatot akár az Egyesült Államokba, akár egyéb harmadik országba.

Milyen kötelezettséget ró ez a vállalkozásokra?

  • Az érintett vállalkozásoknak azonnal felül kell vizsgálniuk az adattovábbítási gyakorlatukat, ugyanis ezen adattovábbításokkal kapcsolatos lenti követelmények teljesítésére nincs semmiféle türelmi idő.
  • A vállalkozásoknak a Privacy Shield helyett egyéb megfelelő garanciát kell találniuk az EU-n kívüli adattovábbításaikra.
  • Az adatkezelőnek minden esetben előzetesen vizsgálnia szükséges azt, hogy a címzett megfelelő védelmi szintet tud-e biztosítani a továbbított személyes adatok számára.
  • Az adatkezelőknek felül kell vizsgálniuk a következő dokumentumokat: adatkezelési tevékenységek nyilvántartása, adatkezelési tájékoztatók, adatkezelői és adatfeldolgozói szerződések.

Milyen változásokat hozhat ez a hatósági gyakorlatban?

  • A jövőben nagyobb hangsúlyt kaphatnak a nemzetközi adattovábbítások a hatósági vizsgálatok során.
  • A nemzeti hatóságok akár meg is tilthatják az adattovábbítást.

Részletesebben itt olvashat a témáról.

Amennyiben bármilyen kérdése felmerülne a témával kapcsolatosan, keressen minket bizalommal!

Megjelent: 2020. július 30. | Témakör:

A fenti összefoglaló tájékoztatás és figyelemfelhívás céljából készült. Bármilyen ebből következő döntés előtt javasoljuk, hogy konzultáljon szakértőinkkel.

Az ABT Treuhand Csoport 2005 óta a NEXIA International tagja. A Nexia International a világ több mint 100 országában működő mintegy 320 független adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szaktudását és tapasztalatát egyesítő, 1971 óta létező hálózat.