ABT blog

A

Már csak egy hetünk maradt a régi követelések áfájának visszaigénylésére

A régi, behajthatatlanná vált követelések áfájának utólagos visszaigénylésével kapcsolatban szeretnénk felhívni a figyelmüket egy fontos határidőre.

Egy korábbi hírlevelünkben foglalkoztunk a régi, behajthatatlanná vált követelések áfájának utólagos visszaigénylésével. Ezzel kapcsolatban egy fontos határidőre szeretnénk felhívni a figyelmüket.

Jogvesztő határidő

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint, ha az áfa-visszatérítési igényt az Európai Unió Bírósága döntése alapján kívánjuk érvényesíteni, az erre vonatkozó kérelmet a döntés közzétételétől számított 180 napon belül kell benyújtani az adóhatósághoz.

Ez a jogvesztő határidő az ún. PORR ügyre alapozott kérelmek esetében április 21-én jár le, melyet a járványügyi helyzetre tekintettel nem hosszabbítottak meg.

A speciális eljárás előnyei

2020. január 1-jétől szigorú feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy a régi követelések áfáját utólag visszaigényelhessék a társaságok.

Az Európai Unió Bíróságának döntésére hivatkozva benyújtott speciális kérelemmel azonban lehetőség nyílhat arra, hogy azok a cégek is visszaigényelhessék a beragadt áfájukat, akik ezeknek a szabályoknak nem felelnek meg.

Így például ezen a módon meg lehet kísérelni

  • a 2016 előtti behajthatatlan követelések, vagy
  • a behajthatatlanság új fogalmának nem mindenben megfelelő követelések
    áfájának visszaigénylését.

Arra persze fel kell készülni, hogy az adóhatóság részletesen vizsgálni fogja az eset körülményeit és a kapcsolódó iratokat. Adóbírsággal azonban nem kell számolni abban az esetben, ha a kérelmet az adóhatóság elutasítaná.

Amennyiben az Önök cége rendelkezik ilyen régi „behajthatatlannak tűnő” követeléssel, munkatársaink szívesen segítenek a kérelem összeállításában.

Megjelent: 2020. április 15. | Témakör: AdózásAdózás