ABT blog

A

Szerző
Papp Orsolya
Tanácsadó, ÁFA szolgáltatások
[email protected]

Mit tehetek, ha nem tudom időben benyújtani a bevallásomat a járványügyi helyzetben?

Jelen blog bejegyzésben azt nézzük meg, hogy milyen lépései vannak az igazolási kérelem előterjesztésének, ha önhibánkon kívül nem tudunk eleget tenni adózói kötelezettségeinknek: valamely határnapot, eljárási cselekményre előírt határidőt elmulasztottunk.

Napjainkban az üzleti élet majd minden területén valamennyire akadályoztatva vagyunk. Elháríthatatlan külső tényezők sokasága eredményezheti, hogy adózói kötelezettségeinknek (bevallási, bejelentési, adatszolgáltatási, egyéb) nem tudunk eleget tenni.

Az igazolási kérelem nem új fogalom az adózás rendjében: 2017. óta az adóigazgatási rendtartásról, valamint az adózás rendjéről szóló törvény szabályait együttesen kell alkalmaznunk.

Jelen blog bejegyzésben azt nézzük meg, hogy milyen lépései vannak az igazolási kérelem előterjesztésének, ha önhibánkon kívül nem tudunk eleget tenni fent említett kötelezettségeinknek: valamely határnapot, eljárási cselekményre előírt határidőt elmulasztottunk.

Tegyük fel, hogy az aktuális adó-bevallásunk határideje tárgyhó 20. napjára esik, mely határidőnek például dokumentumok híján nem tudunk eleget tenni. Tapasztalataink alapján az adóhatóság körülbelül 15 napon belül küld egy felszólítást (elektronikus és/vagy papír formában), melyben a bevallás a pótlására szólítanak fel minket. Aznap amikor a felszólítást kézhez vettük, lesz a mulasztásról való tudomásszerzés napja. E naptól kezdve mindösszesen 15 napunk van az igazolási kérelmet előterjeszteni. Az igazolási kérelem benyújtásával pótolnunk kell az említett bevallás beadását is és megindokolni az önhibán kívüli okokat.

Természetesen, ha az akadály előbb elhárult, mint, hogy az adóhatóság értesítene a bevallás hiányáról, megelőzve a felszólítást, az akadály elhárulását követő 15 napon belül kötelesek vagyunk a bevallást beadni. Igazolási kérelmet ez esetben is csatoljunk, így mentesülhetünk a jogkövetkezmények alól.

Ha nem bevallási, hanem valamely eljárási határidőnek nem tudtunk eleget tenni, az igazolási kérelem benyújtásának határideje az eljárási cselekményre előírt határidő, de maximum 45 napon belül.

A 15 napos, illetve 45 napos határidők betartásával mentesülhetünk a mulasztási bírság és késedelmi pótlék kiszabása alól, feltéve, ha az adóhatóság az igazolási kérelmet elfogadja

Az igazolási kérelmet képviseleti joggal, vagy meghatalmazással rendelkező személy nyújthatja be.

Az igazolási kérelemről az az adóhatóság dönt, amelynek az eljárása során történt a mulasztás. Ha fellebbezésre előírt határidőt mulasztottunk el, akkor az igazolási kérelmünket az első fokon döntést hozó adóhatóság fogja elbírálni. (Ha az adóhatóság az igazolási kérelmet elfogadja, az elmulasztott határidőt megtartottnak kell tekinteni,)

Összefoglalva, végül szeretnénk megerősíteni, hogy az igazolási kérelem nem alkalmas arra, hogy az adózó előre látható késedelmét jelezze, határidő hosszabbítást ily módon kérjen, még a jogszabályban előírt határidők beállta előtt. Késedelem nélkül igazolási kérelemnek nincs helye.

Reméljük, blog bejegyzésünk segítette az igazolási kérelem fogalmának tisztázását.

Megjelent: 2020. április 1. | Témakör: Adózás COVID 19Adózás COVID 19