ABT blog

A

Szerző
Papp Orsolya
Tanácsadó, ÁFA szolgáltatások
[email protected]

Egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) megszűnés – Gondolkodjunk együtt

A 2019. évi nyári adócsomag (2019. évi LXXIII. törvény) 2020. január 1-jei időponttal eltörli az EVA adónemet. A törvénymódosítás felveti a kérdést, hogy milyen választási lehetősége van a 2019-ben még EVA szerint adózó vállalkozóknak.

Az EVA törvény 2018. évi módosítása értelmében 2018. december 20-ig választhattak az adózók EVA adózási formát. A 2019. évi nyári adócsomag (2019. évi LXXIII. törvény) viszont 2020. január 1-jei időponttal hatályon kívül helyezi a 2002. évi XLIII. törvényt, ezzel eltörölve az EVA adónemet.

A törvénymódosítás felveti a kérdést, hogy milyen választási lehetősége van a 2019-ben még EVA szerint adózó vállalkozóknak. Tekintettel arra, hogy a jogszabály hatályát veszti, a változás minden adózót érint, akik jelenleg EVA alanyként végeznek gazdasági tevékenységet.

Akik homokba dugják a fejüket

Akik nem élnek a választás lehetőségével a következő adózói körbe kerülnek:

  • Az EVA-s egyéni vállalkozók automatikusan a személyi jövedelem adó (Szja) alanyává, azaz tételes költség elszámolású vállalkozói Szja (9%) alannyá válnak. Ha az adóalany bevételei nem rendszeresek és kis összegűek, akár jól is járhat az adóalany az automatikus átsorolással.
  • A jelenleg társas vállalkozásként működő EVA alany a társasági adó (9%) hatály alá kerül, ha nem hoz ellenkező döntést.

Akik kedvező(bb) adózási formát keresnek

Érdemes a többi alternatívával is megismerkedni, mert előfordulhat, hogy a fenti adózási formáknál kedvezőbbet is választhat az adózó.

Az úgynevezett KATA (Kisadózók tételes adója) azon volt EVA-soknak kedvez, akiknek nincs munkavállalója és az adminisztrációs terheiket sem szeretnék túlbonyolítani (Kft. nem lehet KATA adóalany). Évi 12 milliós bevételi határig választható KATA adózási forma esetében havi 50 ezer Ft (nem főállású esetén havi 25 ezer) KATA teherrel letudhatók a tevékenység adóterhei.

Ha az adózónak vannak alkalmazottjai, akkor a KIVA (Kisvállalati adó) választása lehet kézenfekvő (100 fő létszámig választható, 3 Mrd bevételi határig), hisz ez esetben a KIVA megfizetésével (mértéke 13 %) rendezve lesznek a tárasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás terhei. A KIVA adóalap megállapítása egy lényegesen egyszerűbb kalkuláció, mint a társasági adó alap számítása, de arra felhívnánk a figyelmet, hogy a KIVA adóalany kettős könyvvezetésre lesz kötelezett, így inkább azoknak javasolt, akik EVA alanyként is ily módon vezette a könyvelését.

Általános forgalmi adó és helyi iparűzési adó, minden jelenlegi EVA alanyt érint 2020 január 1-jétől

Bármelyik fent említett adózási mód szerint fog adózni az adóalany, biztosan általános forgalmi adó alannyá, valamint helyi iparűzési adó alannyá válik (székhely, telephelyek szerinti önkormányzat). Emiatt új áfa-adószámot kiváltani nem kell, viszont a változás-bejelentésre rendszeresített formanyomtatványon (19T201T, 19T101E) az áfa adózási módot választani kell: alanyi adómentességet (12 millió Ft bevételi határig), vagy azt, hogy az általános szabályok szerint kíván eljárni.

A döntés nem egyszerű, a választást mindenképp az adminisztrációs- és az adófizetési terhek mérlegelését követően hozzuk meg. Ha adóterhek összehasonlításában pontosabb képet szeretnénk kapni, hívjuk segítségül az NGM külön erre a célra tervezett kalkulátorát.

Az áttérést segítő, frissített változás bejelentő nyomtatványok október 1-jétől érhetők el.

Megjelent: 2019. október 3. | Témakör: AdózásAdózás