ABT blog

A

Szerző
Láng József
Adószakértő, ügyvezető
[email protected]

Szerző
Cseuz Ákos
Adótanácsadó menedzser
[email protected]

Szerző
Takó Dániel
Menedzser, adóadminisztrációs szolgáltatások
[email protected]

Adatszolgáltatási kötelezettség

2018. július 1-jétől az adóhatóság számára kötelező adatot szolgáltatni a 100 ezer forint feletti, belföldi adóalanyoknak szóló számlákról. Jelen hírlevelünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat az adatszolgáltatási rendszerről.

Tisztelt Ügyfeleink! Tisztelt Olvasóink!

Az Európai Bizottság jóváhagyta az előzetes rendelettervezetet az online adatszolgáltatások részletszabályairól. Az új szabályok így már biztosan életbe lépnek 2018- július 1-én, nagyobb változások tehát már nem várhatók.

1. Az adatszolgáltatás rendszere

Az adatszolgáltatás bevezetésével a jogalkotó elsődleges célja a feketegazdaság csökkentése, a fiktív számlázások visszaszorítása. Emellett az adóhatóság szolgáltató jellegét erősítendő, az adatszolgáltatás a jövőben elősegítheti egy olyan bevallási rendszer kiépítését, melyben az áfa bevallásokat - hasonlóan az SZJA bevallások rendszeréhez - az adóhatóság készíti el.

Az adatszolgáltatás bevezetésével együtt változik a belföldi összesítő jelentés (M-es lapok) tartalma is, ugyanis július 1-től kezdődően a korábbi 1 milliós jelentési értékhatár 100 ezer forintra csökken. További változás, hogy a kimenő számlákról szóló belföldi összesítő jelentés megszűnik, helyét az elektronikus számlaadat-szolgáltatási kötelezettség veszi át.

Kötelezettség alá eső számlák

Az adatszolgáltatásban minden belföldi adószámmal rendelkező áfás számlát kibocsátó adóalany érintett lehet. Főszabály szerint az adatszolgáltatási kötelezettség olyan belföldi adóalany által érintett számlákra vonatkozik, melynél:

  • az áthárított adó meghaladja a 100 ezer forintot és
  • a vevő magyar adószámmal rendelkező adóalany.

A jelenlegi szabályok szerint nem terheli adatszolgáltatási kötelezettség:

  • a magánszemélynek (vagy nem adóalany vevő részére) vagy
  • belföldi fordított áfát tartalmazó, vagy
  • belföldi, valamely jogcímen adómentes, vagy
  • közösségi ügyletről szóló számlákat sem.

Az adatszolgáltatások teljesítésére érdemes nagy erőforrást biztosítani, hiszen a mulasztást az adóhatóság hibás, vagy hiányzó adatszolgáltatás esetén számlánként 500 ezer forintos bírsággal szankcionálhatja.

A szabályozás eltérő rendelkezéseket tartalmaz a kézzel, illetve számlázóprogram segítségével kibocsátott számlákra vonatkozóan.

2. Adatszolgáltatás kézi számlázás esetében

Számlatömb, számlanyomtatvány segítségével kiállított számlák esetében az adatszolgáltatást az adóhatóság adatszolgáltatásra létrehozott weblapján keresztül kell teljesíteni. Az adatszolgáltatási határidő a számla kibocsátását követően

  • 100 ezer forint feletti áthárított adót tartalmazó számla esetében öt naptári nap,
  • míg 500 ezer forintot elérő adótartalom felett a számla kiállítását követő naptári nap.

Az adatszolgáltatást kizárólag elektronikusan, az adóhatóság weboldalán, a számla főbb adatainak megadásával lehet elvégezni.

A adatszolgáltatáshoz szükséges egy a rendszerben történő előzetes regisztráció, melyet az adatszolgáltatásra kötelezett adózó nevében a képviselő, illetve meghatalmazással rendelkező személy tud elvégezni.

3. Adatszolgáltatás számlázóprogrammal készült számla esetében

Számlázóprogrammal szembeni követelmény júliustól, hogy biztosítsa az adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlák adatainak a rendelet által előírt formában történő beküldését.

A számlázóprogrammal szemben állított követelmények

Szoftver segítségével készült számlák esetében az adatszolgáltatásnak

  • elektronikus úton
  • a számlakiállítást követően azonnal
  • emberi beavatkozás nélkül kell teljesülnie.

A kézzel kiállított számlákhoz hasonlóan, az adózók nevében képviseleti, meghatalmazotti jogosultsággal eljáró személynek a rendszer használata előtt regisztrálnia kell a céget az online rendszerben. Az elsődleges felhasználó regisztrációja után, létre kell hozni az adatszolgáltatás számlázóprogram általi teljesítéséhez nélkülözhetetlen technikai felhasználót, illetve egyetlen kattintással technikai kulcsokat kell generálni, amelyek az adatszolgáltatás titkosítására szolgálnak.

Az adóhatóság a rendelet mellékleteként, illetve az adatszolgáltatási webfelületen közzétette a rendszer fejlesztéséhez szükséges technikai információkat. Az adatszolgáltatási rendszer alapja egy gép-gép kommunikáció, amelyben az információk titkosított úton, ún. operációk keretében kerülnek továbbításra. Fontos követelmény, hogy az adatok továbbítására automatikusan kerüljön sor a programból.

Lehetőség van arra, hogy a számlákról szóló adatszolgáltatást ne a számlázást végző szoftver központi eleme, hanem egy ehhez kapcsolt modul teljesítse, azonban figyelni kell arra, hogy az adatszolgáltatási rendszer zárt legyen, az adatokat ne lehessen módosítani. Tekintettel arra, hogy az adatszolgáltatási rendszer sokféle részletet tartalmaz, a rendszer kialakítására nagy figyelmet kell szentelni, hiszen már kisebb technikai hibák is megakaszthatják az adatszolgáltatási folyamatot.

Mivel az adatszolgáltatási folyamatnak szoftverrel kiállított számlák esetében a számlakibocsátást követően azonnal el kell kezdődnie, sarkalatos kérdés a számlakiállítás időpontjának megítélése. Az adóhatóság által kiadott állásfoglalások alapján a számlakiállításnak az a momentum minősül, ami után a számla adatai tovább már nem módosíthatók, lezárásra kerülnek, mely időpontot követően tehát az adatokat továbbítani kell.

Az adatszolgáltatás folyamata

A számlák adóhatósághoz történő továbbítása többlépcsős folyamat. Első lépésként az adózók dolga a technikai feltételek megteremtése, melynek elengedhetetlen lépése az adózói regisztráció, illetve az adatszolgáltatási funkció és a szükséges informatikai feltételek létrehozása. Ha a technikai feltételek adottak, akkor a számlakiállítást követő adatszolgáltatás egy háromlépcsős folyamatra bontható.

Számlakiállításkor a számlázóprogram az erre szolgáló üzeneten keresztül kötelezően igényel egy azonosítót, tokent. A kérés kapcsán az adóhatóság elküldi a tokent az adózó részére, melyet a regisztráció keretében megadott technikai felhasználó cserekulcsával kódolhat ki. A token lejárati ideje a tervezet szerint 5 perc, azaz a token megérkezését követően 5 percig van lehetőség a számlákat tartalmazó adatok beküldésére.

A szoftvernek a számlaadatokat a megadott xml formában kell elkészítenie, majd ezt egy beküldésre szolgáló operáció keretében kell továbbítani az adóhatóság rendszerébe. Az adatszolgáltatásról a rendszer ezt követően válaszüzenetet küld.

Az adatszolgáltatás azonban csak akkor sikeres, ha a számlák feldolgozottságát az adatszolgáltatás állapotára vonatkozó lekérdező üzenetben a rendszer lekérdezte és a megfelelőséget igazoló üzenetet eltárolta.

4. Mit tegyünk, ha nincs ilyen rendszerünk és túl sokba kerülne a fejlesztés?

Az adózóknak az új szabályozás bevezetése kapcsán is lehetőségük van arra, hogy a számla-kiállítási, így adatszolgáltatási kötelezettségüket is megbízott szolgáltatón keresztül teljesítsék. Ilyen megbízási jogviszony esetében célszerű egy megbízható partnert keresni, mivel ebben az esetben az adatszolgáltatásért a megbízó és a számlakiállító közösen felel.

Megbízáson alapuló számlakiállítás és adatszolgáltatás

Az adóhatóság kommunikációja alapján lehetőség van arra, hogy az adózók párhuzamosan több számlázó szoftvert használjanak. Így például az adatszolgáltatási kötelezettség alá nem eső számlák kibocsáthatók az eddigiekben használt, az új követelményekre nem felkészített szoftverből, míg a jelentési kötelezettség alá eső számlák kiállíthatók egy erre felkészített programból. Az adatszolgáltatást azonban kizárólag az a szoftver, illetve egy ehhez kapcsolódó modul teljesítheti, amely a számlakiállítást végezte.

ABT megoldás a számlázásra 2018. július 1-e után

Munkatársaink hónapok óta követik és IT specialista kollégákkal együtt fejlesztik az ABT számlázási rendszerét, amelyet ügyfeleink már eddig is használtak. Ez a rendszer július 1-ét követően is alkalmas lesz arra, hogy ügyfeleink számláit helyesen, a megfelelő adatszolgáltatással együtt kiállítsuk.

Július 1-e után is biztosítjuk a megbízáson alapuló számlakiállítást és adatszolgáltatást, mely alapján a szankciók elkerülhetőek. Ezt a szolgáltatásunkat új ügyfelek is igénybe vehetik, akik eddig saját maguk állították ki számláikat, de az új követelményeknek a rendszerük nem tud megfelelni.

Azért, hogy társaságunk a számlakiállítást és így az adatszolgáltatási kötelezettséget is a leghatékonyabb módon tudja teljesíteni, az általunk biztosított szoftvernél lehetőség van a kibocsátani kívánt számlaadatok tömeges excel alapú beolvasására is.

A számlaadatok beolvasása után rendelkezésre bocsátjuk a számlaképet, a jóváhagyást követően pedig kiállítjuk (véglegesítjük) a számlát. A számlakiállítással egyidejűleg rendszerünk elindítja a jogszabályban elvárt adatszolgáltatási folyamatot.

Rendszerünkben lehetőség van az Ügyfelünknek leginkább megfelelő számlaséma (elrendezés, logó, stb.) kialakítására.

Adatszolgáltatási rendszer kialakítása, megfelelés

Társaságunk készséggel segít az adatszolgáltatási rendszer kialakítása során fellépő további problémák elhárításában, emellett kollégáink segítenek az adózó részéről kötelező regisztrációs folyamatban.

Informatikai és adózási szempontból is felkészült kollégáink az Önök rendelkezésére állnak akkor is, ha a jelenlegi ERP vállalatirányítási rendszert kívánják az adatszolgáltatási kötelezettségre felkészíteni.

A fentiekben részletezett szabályok értelmezésével, illetve szolgáltatásainkkal kapcsolatban kérjük forduljanak hozzánk bizalommal.

Üdvözlettel:

ABT Treuhand csoport

Megjelent: 2018. június 11. | Témakör:

A fenti összefoglaló tájékoztatás és figyelemfelhívás céljából készült. Bármilyen ebből következő döntés előtt javasoljuk, hogy konzultáljon szakértőinkkel.

Az ABT Treuhand Csoport 2005 óta a NEXIA International tagja. A Nexia International a világ több mint 100 országában működő mintegy 320 független adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szaktudását és tapasztalatát egyesítő, 1971 óta létező hálózat.