ABT blog

A
Közeleg a 2022-es külföldi áfa visszatérítési kérelmek beadási határideje

Közeleg a 2022-es külföldi áfa visszatérítési kérelmek beadási határideje

Már csak néhány hét áll rendelkezésre a külföldön megfizetett áfa visszatérítésére szolgáló kérelmek benyújtására. 2022-es adót érintő visszatérítési kérelmek benyújtására legkésőbb szeptember végéig van lehetőség, mely határidő jogvesztő.

Magyar vállalkozásként a külföldön igénybe vett szolgáltatás vagy termék vásárlása miatt a teljesítés helye szerinti tagállamban felszámított áfa külföldi áfa visszatérítési eljárás keretében igényelhető vissza.

Mely országokban lehetséges áfát visszaigényelni?

Magyar adóalanyként az EU 2008/9/EK tanácsi irányelve alapján az összes Uniós tagállamban lehetőség van a felszámított áfa visszaigénylésére. Ezzel szemben nem EU-s tagállamok közül kizárólag olyan államban felszámított adó kérvényezhető, mellyel kétoldalú viszonossági megállapodás van érvényben. Ezek az országok az Egyesült Királyság, Lichtenstein, Norvégia, Svájc, Szerbia és Törökország.

Milyen feltételek érvényesek?

A kérelem benyújtásának feltétele, hogy

  • a kérelmező az adó-visszatérítéssel érintett tagállam vonatkozásában külföldi adóalanynak minősüljön és
  • az adott tagállamban a kérelem időszakában ne rendelkezzen gazdasági letelepedettséggel és
  • az adott tagállamban a kérelem időszakában helyi teljesítésű ügylet nem valósult meg.

További kitétel, hogy a terméket vagy szolgáltatást, amelynek kapcsán a visszaigénylést kérvényezik, az adóalany adóköteles gazdasági tevékenységéhez használja fel.  Nem jogosult külföldi áfa visszatérítésre olyan magyarországi adóalany, amely belföldi tevékenysége révén egyébként sem jogosult áfa levonásra, vagy alanyi adómentességet választott. Ha a kérelmező egyes tevékenysége révén áfa levonásra jogosult, míg más tevékenysége kapcsán nem, a visszaigényelni kívánt adót csak az adóköteles tevékenységre vonatkozó részben kérelmezheti.

Amennyiben a visszatérítési kérelem egy naptári évnél rövidebb, de három hónapnál hosszabb visszatérítési időszakra vonatkozik, a visszatéríteni kívánt adó nem lehet kevesebb mint 400 EUR. Egy teljes naptári évre vonatkozó, vagy egy naptári év fennmaradó részére vonatkozó visszatérítési időszak esetében a kérvényezett adó minimum értéke 50 EUR.

Az áfa visszatérítési eljárás menete

A kérelem benyújtására EU tagállami áfa esetén a magyar adóhaságnál van lehetőség az ELEKAFA nyomtatványon keresztül, a tárgyévet követő év szeptember 30-ig. A határidő jogvesztő, tehát mulasztás esetén az adott évre vonatkozó megfizetett adó „elveszik”.

Egy naptári évre vonatkozóan öt kérelem nyújtható be, melyek egyike sem szólhat három hónapnál rövidebb időre. A benyújtást követően az adóhatóság a kérelem befogadásáról és időpontjáról az adóhatóság az adózót elektronikus úton, haladéktalanul értesíti. A benyújtást követő 15 napon belül az adóhatóság megvizsgálja a kérelmet, hogy a már említett kizáró feltételek egyike nem áll-e fenn. Minden érintett tagállamra vonatkozóan önálló áfa-visszatérítési kérelmet szükséges benyújtani.

A magyar adóhatóság a kérelmet továbbítja az adott tagállam adóhatóságának. A kérelem beérkezését követően a visszatérítés tagállamának adóhatósága 4 hónapon belül dönt a kérelmezett áfa visszautalásáról, illetve értesíti a kérelmezőt. A külföldi adóhatóságnak lehetősége van további, kiegészítő információkat kérni a kérelmet benyújtó adóalanytól, ha ez a döntéshozatalhoz szükséges. A hiánypótlási eljárásban kért információkat a kérelmező adóalanynak egy hónapos határidőn belül az adóhatóság rendelkezésére kell bocsátania.

A fenti eljárásra vonatkozó szabályok kizárólag EU-s tagállamok esetén érvényesek, áfa-viszonosság alapján, elismert harmadik országból történő áfa visszaigénylésnél a nemzetközi szerződések alapján más szabályok vannak érvényben. Jelentős különbség, hogy elismert harmadik ország esetében a visszaigénylést nem a NAV-nál, hanem az adott állam adóhatóságánál kell kérvényezni.

Megjelent: 2023. augusztus 31. | Témakör: Adózás

Szerző
Takó Dániel
Menedzser, adóadminisztrációs szolgáltatások
[email protected]

A fenti összefoglaló tájékoztatás és figyelemfelhívás céljából készült. Bármilyen ebből következő döntés előtt javasoljuk, hogy konzultáljon szakértőinkkel.

Az ABT Treuhand Csoport 2005 óta a NEXIA International tagja. A Nexia International a világ több mint 100 országában működő mintegy 320 független adótanácsadó és könyvvizsgáló cég szaktudását és tapasztalatát egyesítő, 1971 óta létező hálózat.